Metoden bag familierådgivning er den samme, som anvendes ved familieterapi. Det vil sige, at familien mødes med mig og gennem dialog får I hjælp til italesættelsen af problemer.
Metoderne adskiller sig dog fra hinanden, da der ved familieterapi er fokus på det generelle samspil i familien, hvorimod der ved familierådgivning er fokus på at rådgive i forhold til et konkret problem.
Familierådgivning kan anvendes ved mange forskellige familieproblemer. Blandt andet ved:
- Knas i parforholdet.Familierådgivning kan hjælpe til, at man i et parforhold kommunikerer ordentligt sammen på trods af forskellighed. Her gives der værktøjer til konflikthåndtering i forholdet.
- Teenageproblemer. Familierådgivning kan hjælpe både teenager og forældre igennem løsrivelsesprocessen, som kan være svær for alle parter, men som er nødvendig for teenageren.
- Børnene har ’taget magten’. Familierådgivning giver i dette tilfælde konkrete redskaber til forældrene, når de skal genfinde det tabte lederskab i familien.
- Skoleproblemer. Familierådgivning give konkrete anvisninger på, hvordan man bedst støtter sit skolebarn, samt hvilke problemer der kan løses og afhjælpes i familien, og hvilke skolen må tage ansvar for og reagere på.