Familie terapeut Vibeke Dalum

Tegn til tale på institutioner

​Mennesker med en gennemgribende udviklingsforstyrrelse har ofte svært ved at beherske talesproget. Det er en stor udfordring ikke at kunne gøre sig forståelig med ord, og ofte kommer frustrationerne til udtryk som indelukkethed eller udadreagerende adfærd.

Tegn til tale støtter både børn og voksne med talevanskeligheder i at give udtryk for tanker, følelser og behov, og jeg tilbyder personale på dag- og døgninstitutioner undervisning i metoden.

Undervisningen foregår på institutionen, tager udgangspunkt i brugergruppen og giver personalet de nødvendige redskaber til at anvende tegn til tale som hjælpemiddel i hverdagen.

Klassisk tegn til tale

På mange institutioner, skoler osv. er det almindeligt at supplere det klassiske tegn til tale med tegn, man selv finder på. Ulempen ved de mange individuelle versioner af tegn til tale er, at det kan være svært for den talesprogs-hæmmede at overføre de hjemmelavede tegn til andre sammenhænge, fx ved flytning til ny institution.

​Når jeg underviser, anerkender jeg de hjemmelavede tegn, når de giver god mening for de involverede. Min undervisning tager dog altid udgangspunkt i klassisk tegn til tale, der bygger på døves tegnsprog. Jeg mener, dette giver brugeren de bedste betingelser for at begå sig i mange forskellige sammenhænge.

Det meningsbærende i sætningen

Jeg støtter personalet i at arbejde med meningsbærende ord i sætningen. I tegn til tale bruger man ikke tegn for alle ord i en sætning, men kun for de ord, den talesprogs-hæmmede har brug for støtte til.

Eksempel:

En beboer på en døgninstitution har helt styr på ordet kaffe. Derfor bliver de meningsbærende ord i sætningen ”Vil du hente kaffen?”: Vil du hente. Det er altså vil du hente, der skal øves og sættes tegn til – ikke ordet kaffe.

Et kort og intensivt kursus i tegn til tale vil hjælpe mange medarbejdere – og talehandicappede – godt på vej.

Her kan du kontakte mig uforpligtende eller stille spørgsmål

Så vender jeg tilbage med svar hurtigst muligt​

 
 
 
 
Nogle felter er ikke udfyldt korrekt

​​Familieterapi v/Vibeke Dalum    |    CVR: 26953138    |    ​Telefon: 20 61 88 15    |    E-mail: vibeke@vibekedalum.dk    |    NOR, Hejrevej 30  |    2400 København NV